Geplaatst op: 9 juni 2018, 23:25

Silvolde -Zaterdag zijn meerdere bewoners van een seniorenflat aan de Kloosterhof in Silvolde geëvacueerd. Niet door de hulpdiensten maar door een bescheiden buurtbewoner. Soms ontmoet je mensen voor wie hun doen en laten vanzelfsprekend is. Voor ons was zijn gedrag die zaterdagmiddag dat allerminst.
 
De man was bezig met werkzaamheden buiten en zag dat er mogelijk een schoorsteenbrand was aan de overkant in een seniorenflat doordat er witte rook kringelde boven een woning. Hij vertrouwde dit niet en gaf zijn (schoon)moeder, die toevallig op viste was, de opdracht de brandweer te bellen. Zelf rende deze buurtbewoner naar de overkant en begon langs alle deuren te gaan om de oudere bewoners te activeren om hun woningen te verlaten.
 
Dit deed hij op zo’n manier dat er geen paniek maar wel haast bij de bewoners ontstond. De man maakte nog meer vaart om bewoners naar buiten te helpen, toen hij zag dat de rook van wit naar zwart was gekleurd. De redder bemerkte dat in de verlaten woning waar de brand was ontstaan, een klein hondje aanwezig was.
 
Bij de komst van de brandweer en politie, besloot de man om de brandweer op het hondje te attenderen en daarna ruimte te geven aan de ‘beroeps’ hulpverleners. Het hondje werd aangetroffen en mee naar buiten genomen. Toen z’n baasje ook bij de flat aankwam, is het hondje overgedragen aan zijn baasje.
 
Als politie bellen we melders bijna altijd terug; zaterdagavond belde ik, als wijkagent, deze buurtbewoner terug. Ik was onder de indruk, toen deze man me vertelde, over wat voor hem vanzelfsprekend was. Hij vond gewoon dat het zijn plicht was om te handelen zoals hij heeft gedaan.
 
Hij vertrouwde het niet en ging direct handelen. Daarbij sloeg zijn handelen blijkbaar zo mooi aan bij de senioren, die overdonderd door het dringende verzoek, snel maar zonder paniek hun flat verlieten. Bij onze komst was de man een van de velen in de straat. Met dit bericht wil ik hem toch een nadrukkelijke plaats geven door zijn adequate handelingen.
 
Dit meldt politie oudeijssel streek op Facebook
 

Share