Geplaatst op: 5 juni 2018, 15:42

Doetinchem -Doetinchem gaat de strijd aan met de criminele leefwereld van jongeren in de stad. De bijzonder grote politieactie van dinsdag is de eerste daad in een proces dat moet leiden tot een mentaliteitsverandering bij de groep die zich kenmerkt door excessief geweld en statussymbolen.
 
"Ik heb veel gezien in het leven, maar zelfs ik schrik daarvan", aldus burgemeester Mark Boumans tegenover REGIO8, doelend op beelden die hij zag van het geweld dat de groep jongeren toepaste in het centrum van Doetinchem. "Er werden bijvoorbeeld fietsen tegen politieagenten aangegooid. Je blijft gewoon met je handen van elkaar af en dat is waarom we ons nu zo inzetten." De politie had de groep al een jaar op het oog. "Deze groep had een behoorlijke status met name onder de jeugd van Doetinchem", aldus operationeel expert jeugd Bert Kroes van de politie. "Rapvideo’s op internet en kleding die ze verhandelen. Die status was dusdanig groot dat die video’s 600.000 keer bekeken zijn."
 
Inmiddels lopen er volgens de politie dertien concrete zaken tegen de groep jongeren, waaronder afpersing, openlijke geweldpleging, oplichting, dwang en zware mishandeling. Hoewel het niet wordt uitgesloten dat er meer aanhoudingen volgen, zal dat niet op korte termijn gebeuren. "Het probleem is pas opgelost als dit gedrag stopt", aldus Boumans, die hoopt dat slachtoffers van de groep zich melden. "We hebben richting de jongeren aangegeven dat we hulp aanbieden. Het is niet alleen de harde hand, maar ook zeggen dat we willen helpen met veranderen. Zij moeten begrijpen dat dit niet langer kan."
 
Bericht Mediapartner REGIO8
 

Share