Geplaatst op: 13 april 2018, 12:10

Doetinchem -De man die augustus vorig jaar door agenten werd neergeschoten in de Hamburgerstraat in Doetinchem, omdat hij dreigde met een wapen, wilde dat de politie hem zou doodschieten. Dat bleek vrijdag tijdens de rechtszaak in Zutphen, meldt Omroep Gelderland.
 
De politie kreeg in de nacht van 28 op 29 augustus een melding dat in de winkelstraat een man met een pistool zou lopen. Agenten gingen ernaartoe en riepen dat hij zijn wapen moest laten vallen. Op amateurbeelden is te zien dat de Doetinchemmer ondanks verzoeken van agenten zijn wapen niet wil loslaten, pas na een gericht schot kermt hij het uit van de pijn en laat de man zijn wapen vallen. Hij roept daarbij dat het gaat om een speelgoedwapen.
 
De man verklaarde aan de rechter dat hij het leven niet meer zag zitten, nadat hij een iPhone had gestolen. Zijn opleiding beveiliging werd toen niets meer. 'Ik dacht: ik kan mijn vader niet meer aankijken en mijn vriendin ook niet meer. Mijn toekomst was weg.' Hij overwoog zich op te hangen of voor de trein te springen, zei hij.
 
Politie schoot terecht
Het Openbaar Ministerie bepaalde eerder dit jaar al dat de agenten terecht schoten. Ook al bleek uiteindelijk dat hij een nepwapen bij zich had. Dat doet aan de dreiging niets af, stelde het OM. Het leek of de verdachte zijn wapen doorlaadde. Een minder ingrijpend middel gebruiken, zoals pepperspray, zou niet voldoende zijn geweest. Bovendien hebben de agenten laag geschoten, wat getuigt van voldoende tactisch inzicht en zelfbeheersing, is de conclusie van het OM.
 
Geschreven door
Mediapartner REGIO8
 

Share