Grote chemische oefening voor brandweer Ruurlo

Geplaatst op: 16 april 2014, 11:45

Ruurlo -De brandweer van Ruurlo heeft dinsdagavond een grote oefening gehouden op de terrein van autobedrijf Ruesink aan de Groenloseweg in Ruurlo. Het ging om een oefening met gevaarlijke- en of chemische stoffen.

Dit werd geoefend omdat de brandweer van Ruurlo als enigste Berkellandse korps deel gaat uitmaken van een CBRNe-team (Chemische Biologische Radiologische en Nuncleaire, eventueel in combinatie met explosieven). Dit werd gedaan omdat de brandweer zonder WVD-ploeg zat, omdat dit opgeheven werd. WVD staat voor Waarschuwing- en Verkenningsdienst. De Zutphense brandweer, die beschikt over deze CBRNe middelen, kwam in Ruurlo zodat de korpsen Ruurlo, Groenlo en Dinxperlo konden oefenen. Deze middelen kunnen ingezet worden voor ongevallen met het extreem gevaarlijke mosterdgas.

“Omdat brandweer Ruurlo deel uitmaakte van de WVD-ploeg, werden zij als eerste naar voren geschoven om deel van het CBRNe-team uit te gaan maken”, aldus Gerd Nijen van de veiligheidsregio VNOG die de oefening op gepaste afstand hield. Ook wordt het CBRNe-team ingezet voor dreigingen, of dat er daadwerkelijk een aanslag is gepleegd, waarbij één van deze middelen gebruikt moet worden. Of als er mensen besmet zijn, of de mogelijkheid hierbij aanwezig is waarbij mensen besmet kunnen raken, dan wordt het CBRNe-team gealarmeerd. De functie van de Ruurlose brandweer is het opzetten van de tenten die gekoppeld worden aan de ontsmettingsunits en in de daarvoor bestemde chemiepakken waarover de Zutphense brandweer beschikt. De pakken worden gebruikt voor het uitkleden van besmette mensen.

De brandweer van Groenlo en Dinxperlo waren ook bij de oefening aanwezig omdat zij samen een OGS-auto delen. OGS staat voor Ongevallenbestrijding Gevaarlijke Stoffen.

De Zutphense brandweer die dus over al deze midden beschikken, werden ingezet met deze containers bij de NSS-top in Den Haag. Het korps werd daarbij in Zoetermeer gestationeerd. In Nederland zijn in het totaal 6 CBRNe-teams, die allen in Den Haag aanwezig waren met de NSS-top.

Met dank aan:Jaimy Buunk

Share