Duikteam Gendringen zoekt versterking

Geplaatst op: 9 juli 2009, 14:00

GENDRINGEN – Minimaal zestien keer per seizoen gaan de duikers van brandweerpost Gendringen het water in. Ze oefenen dan alle werkzaamheden die van een brandweerduikteam worden verwacht. Het bergen van een lichaam bijvoorbeeld of het minutieus afspeuren van een stuk water. Om de inzetbaarheid van het duikteam  Gendringen  te garanderen, zoekt Brandweer Oude IJsselstreek nieuwe duikers.

 

Met deze ledenwerfactie hoop Brandweer Oude IJsselstreek er drie tot vier duikers bij te krijgen. Daarmee is de continuïteit van het duikteam gewaarborgd, legt Christiaan Velthausz uit. De opleiding duurt van september tot juni. Daarna zijn de duikers volledig inzetbaar. Er gaan een zwemtest, een psychische test en een medische keuring aan vooraf.
De kandidaten zijn bij voorkeur tussen 25 en 40 jaar oud, willen tijd besteden aan opleiding en bijscholing en zijn dag en nacht bereikbaar. Ze werken graag in teamverband en hebben toestemming van hun werkgever om zich als brandweervrijwilliger in te zetten.

 

Duiken is een van de zwaarste specialisaties binnen de brandweer. In het verleden moest je het hele opleidingstraject volgen. Tegenwoordig komt ieder gezond persoon, die zich voor de gemeenschap nuttig wil maken in aanmerking, legt Christiaan Velthausz van Brandweer Achterhoek uit. Je bent als duiker grensverleggend bezig met hulpverlening. Het geeft een goed gevoel als je iemand kunt redden. Maar ook het wegnemen van onzekerheid bij nabestaanden geeft een stuk waardering, vult duikcoördinator Mark Wieskamp aan.

 

Duiken voor de brandweer is maar in weinig opzichten vergelijkbaar met een duiktrip op de Bahama’s. De vrijwilligers volgen een specialistische opleiding, nadat een heel traject van gesprekken en tests is doorlopen. Wieskamp :We zoeken mensen met een goede conditie die stevig in hun schoenen staan en die wonen in Ulft of Gendringen. Varsselder zou ook nog kunnen, maar bij een grotere afstand tot de kazerne in Gendringen halen we de aanrijdtijden niet.

 

Op 16 juli is er een informatieavond voor geïnteresseerden.
Opgeven voor een intakegesprek kan tot 22 juli. Contactpersoon Mark Wieskamp is bereikbaar via nummer 06-13628020

of e-mailadres:m.wieskamp@planet.nl.

 

Share