Camerasysteem in politieauto herkent kentekens

Geplaatst op: 20 april 2009, 14:00

 

Achterhoek – In het kader van de bestrijding van criminaliteit en het monitoren van de bewegingen van criminelen maakt de politie steeds meer gebruik van technische hulpmiddelen. Eén van die technische hulpmiddelen is het gebruik van Automatic Number Plate Recognition (ANPR). De politie in het district Achterhoek voert sinds kort mobiele ANPR-controles uit. Hiervoor is een politieauto uitgerust met een camera en ANPR-apparatuur. Door het gebruik van ANPR wordt de pakkans van criminelen en overtreders vergroot.

 

 

Mobiel ANPR is een camera die is gekoppeld aan een computersysteem in de politieauto. In dit systeem zijn bestanden opgeslagen waarin kentekens voorkomen uit verschillende landelijke en regionale bestanden. Deze kentekens kunnen voor verschillende zaken voorkomen. Het voertuig is gestolen, de kentekenhouder rijdt vaak onder invloed van alcohol of heeft een openstaande boete, het voertuig is eerder onder een verdachte situatie aangetroffen en de identiteit van de inzittenden moet worden vastgesteld. Kentekens van passerende voertuigen worden gescand, opgeslagen en razend snel vergeleken met de kentekens die in de bestanden voorkomen.

 

 

De mobiele ANPR controles worden de komende maanden op verschillende locaties in de Achterhoek uitgevoerd. Er is voor het district Achterhoek gekozen om het internationale aspect mee te nemen. Het district grenst binnen de politieregio Noord- en Oost Gelderland als enige aan de Duitse grens. Na een half jaar worden de uitkomsten van de controles geëvalueerd. De uitkomsten van deze evaluatie zullen gebruikt worden voor de ontwikkeling en invoering van mobiel ANPR binnen de politieregio Noord- en Oost-Gelderland.

 

 

Klik hier voor een korte video.

Share